Bel 010 273 2243

Nieuws

Voorkom die hoge rekening van de GSM operator!

De vakantietijd is weer aangebroken en vele van ons zullen lekker de zon gaan opzoeken in het buitenland. Een vakantie foto is snel op Facebook geplaatst, maar wees hier voorzichtig mee. Maak gebruik van de Wi-Fi in het hotel als daar de mogelijkheid voor is. Het is een bittere pil als u straks onderstaande tips niet heeft opgevolgd en u ineens een hoge telefonie rekening onder de neus geschoven krijgt. 

  • Zet de functie dataroaming alleen aan als je wilt internetten en zet hem daarna weer uit. Kijk bij instellingen in de telefoon. Bij de meeste telefoons staat dit standaard uit. Kijk anders in de handleiding van je telefoon hoe je deze functie uitzet.
  • Voor internetten in het buitenland geldt een datalimiet van €60,50. Om verder te internetten moet je de limiet handmatig uitschakelen. Daarna volgen er geen waarschuwingen meer. Installeer een datateller op je smartphone om zicht te houden op je datagebruik en dus de kosten.
  • Gebruik waar mogelijk (gratis) Wi-Fi-hotspots, bijvoorbeeld in het hotel of op het terras. Soms moet je ervoor betalen, maar dat is vaak goedkoper dan internetten via het netwerk.
  • Lees wel eerst over de veiligheid bij het gebruik van Wi-Fi. Houd er rekening mee dat je je normale internetbundel niet kunt gebruiken in het buitenland. Dat betekent dat de kosten voor data-roaming bovenop je normale maandbedrag komen.
  • Controleer van tevoren bij de provider welk tarief er geldt in het land van bestemming. Buiten de EU betaal je nog steeds €2 tot €10 per MB. Neem je een voordeelbundel voor internet in het buitenland? Kijk of die wel geldig is in het land van bestemming. En of de bundel weer uit te schakelen is. Zo niet, dan zit je er voor de rest van je abonnementsduur aan vast.
  • Wees voorzichtig met het bekijken en versturen van video’s. Ook met downloaden van muziek en het luisteren naar streaming muziek (via bijvoorbeeld een internetradiostation) verbruik je erg veel data, net als bij het downloaden en versturen van foto’s in hoge kwaliteit.
  • Bezoek zoveel mogelijk mobiele websites. Dat is vaak hetzelfde adres, maar dan met m. of mob. ervoor. Voor het laden van deze sites gebruik je veel minder data. Op je telefoon kun je instellen dat automatisch de mobiele variant van een website wordt geladen.
  • Zet automatisch updaten/synchroniseren van diensten als Facebook/Twitter/Hyves/e-mail uit. Stel je e-mail zo in dat berichten, of in ieder geval grote bestanden, niet automatisch worden opgehaald.

Heeft u alles ingesteld en aangepast, dan wens ik u een hele fijne vakantie.