Bel 010 273 2243

Nieuws

Mobiel internetten via 4G is voor de meeste Nederlanders al dit jaar beschikbaar. Via de netwerken kan ook op hoge kwaliteit gebeld worden, al zal dat voor 2015 waarschijnlijk niet gebeuren.

Hoewel de zogenoemde VoLTE-technologie (Voice over LTE) steeds volwassener wordt, zullen mobiele providers bellen via 4G toch pas op zijn vroegst in 2015 uitrollen. Die verwachting spreken enkele analisten uit tegenover Computerworld. Bellen via een 4G-LTE-verbinding moet betere geluidskwaliteit opleveren.

Hoofdreden voor het vertraagd invoeren van bellen over 4G-verbinding is volgens analisten zakelijk. Hoewel de technologie in wezen al aanwezig is, zouden veel mobiele providers nog geen voordeel zien in bellen over 4G.

Liever zouden de providers een combinatie van 4G en 3G gebruiken. Het 4G-internet op smartphones zou dan steeds ingeschakeld zijn voor snel internet. De 3G en 2G-antennes zijn ondertussen uitgeschakeld en gaan alleen aan voor binnenkomende en uitgaande gesprekken. De accuduur van smartphones zou dan langer zijn dan wanneer alle antennes steeds ingeschakeld zijn.

 

HD-voice

De stap tussen mobiel bellen zoals de meeste Nederlanders dat doen, via de 2G-verbinding, en bellen via 4G is HD-voice.

KPN biedt als enige provider in Nederland HD-voice aan. Daarmee bellen klanten over de 3G-verbinding, wat op telefoons die de technologie ondersteunen een betere geluidskwaliteit tijdens het bellen oplevert.

4G-internet

In Nederland biedt KPN momenteel 4G-internet aan in de randstad aan, voor het eind van dit jaar moet 80 procent van de Nederlanders beschikking hebben tot het snellere mobiele internet.

Vodafone is van plan aan het eind van de zomer 4G beschikbaar te stellen voor zijn klanten. T-Mobile is van plan 4G in de herfst van dit jaar te introduceren, eerst in Amsterdam en daarna in de rest van de Randstad en Nederland.

Bron: nu.nl